ÚJRAÉLED A BELVÁROS - KINYITNAK AZ ÜZLETEK ÉS MEGNYÍLNAK A TERASZOK

 

A korábbi korlátozó intézkedések feloldásáról szóló kormányrendeletben rögzítettek szerint 2020. május 04. napjától korlátozás nélkül valamennyi üzlet újra nyitva tarthat, valamint megengedett a vendéglátó üzletek – így az  éttermek, kávézók, cukrászdák, a  büfék és a  presszók - teraszain a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása.

Az enyhítés hatására egyre több belvárosi üzlet tart újra nyitva és a kedvelt belvárosi vendéglátóhelyek közül is egyre több várja mindazokat, akik a jó idő beköszöntével egy finom kávét, vagy ital szeretnének elfogyasztani teraszukon.

A Cívis Ház Zrt. bérlői megsegítésére létrehozott pandémiás díj-kedvezményrendszere a meghozott enyhítő intézkedések ellenére továbbra is támogatja az üzleteket és vendéglátóhelyeket működtető vállalkozásokat a következők szerint:

  • azon vendéglátóhelyet üzemeltető bérlőket, akik üzlete nem került teljesen bezárásra, hanem az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása céljából korlátozottan tovább működött, működik, valamint a vendéglátó teraszukat is megnyitják, azokat a továbbiakban is 50%-os kedvezmény illeti meg;
  • azon vendéglátóhelyet üzemeltető bérlők, akik üzlete teljes mértékben bezárásra került (azaz elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása céljából korlátozottan sem működik jelenleg), de a kormányrendelet adta lehetőséggel élni kívánnak és a vendéglátó teraszukat megnyitják, úgy az enyhítő intézkedésre tekintettel a 90%-os kedvezmény helyett 2020. május 15. napjától 50% mértékű kedvezményre lesznek jogosultak;
  • azon kereskedelmi tevékenységet végző bérlők, akik üzlete a korábbi intézkedések miatt teljes mértékben bezárásra került, a korlátozó intézkedések feloldására tekintettel a 90%-os kedvezmény helyett 2020. május 15. napjától 50% mértékű kedvezményre lesznek jogosultak.

A teraszkihelyezésekhez szükséges engedélyek kiadását a Főépítészi Iroda gyorsított eljárásban végzi, a kérelmeket és a szükséges dokumentációkat a foepitesziroda@ph.debrecen.hu e-mail címre kell megküldeni.

További kedvezmény a teraszokat üzemeltetők részére, hogy a kormányrendelet rendelkezése szerint a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének 2020. május 04. napjától 2020. szeptember 01. napjáig nem kell a közterület-használati díjat megfizetnie a vendéglátó üzlet közterületen működő terasza után.