MEGSZÉPÜL A PETŐFI TÉR – MEGÚJUL A VÁROS KAPUJA!

A Zöld város program keretében jelentősen nő a zöldfelület nagysága. Az 1,7 hektáros Petőfi téren, 112 négyzetméteren fognak évelő növényeket ültetni, közel 6,5 ezer négyzetméteren új gyepfelületet alakítanak ki, 85 fát ültetnek, és közel 3 ezer négyzetméteren cserjéket és talajtakaró növényeket is elhelyeznek.

A tér a város egyik legimpozánsabb része volt a második világháború előtt. A törvényszék, a járásbíróság, a Deák Ferenc utcai zsinagóga vagy a Royal Szálló emblematikus épületei itt helyezkedtek el. Többségük a második világháború bombázásai alatt veszett oda. Most egy olyan új tér készül, ahol láthatóvá, érzékelhetővé válik az, hogy milyen épületek is álltak itt, és mi azoknak a története. A tervek szerint acélfalakba, lézerrel metszik be egy-egy épület történetét, valamint homlokzatának képét. Ezeket az acélfalakat pedig a megújult téren különböző pontokon, az eredeti épületek korabeli elhelyezkedésnek megfelelően helyezik el. Képet adnak majd arról, hogy az 1944-es bombázás előtt hogyan nézett ki a tér, és emléket állítanak a régmúlt Debrecenjének.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: „Fontosnak tartottuk, hogy a megfelelő mikroklíma érdekében legyen vízfelület a téren, ezért egy körülbelül 5-600 négyzetméteres tavat is kialakítunk majd a közepén. A szökőkút viszont nem marad meg. A tér megújításának elsődleges szempontja az, hogy a zöldfelületek minőségi felújításon menjenek keresztül, ezért jelentősen növeljük az arányukat. Sétányokat is kialakítunk, valamint lesz egy kávézó is, melynek teraszáról rá lehet majd látni a játszótérre, ahol a gyerekek jól érezhetik magukat. Így a Petőfi téren hosszabb időt is el lehet majd tölteni, nem csak annyit, amíg elsétálunk mellette vagy átsétálunk rajta.”

A játszótér a tervek szerint valójában egy több korosztály igényeit kielégítő modern park, egy nagyszerű közösségi tér lesz a kikapcsolódni vágyó családok számára. A terület közbiztonságának erősítése érdekében 5 helyszínen összesen 14 térfigyelő kamerát helyeznek majd el.

A beruházás a Debrecen 2030 program keretében, európai uniós forrásból valósul meg.