TÁMOP 2.1.3

TÁMOP-2.1.3C-12/1-2012-0135

Projekt összefoglaló

„HR fejlesztés a Cívis Ház Zrt-nél”

A projekt célcsoportját a Cívis Ház Zrt. munkavállalói alkotják. A projekt tervezése során, a munkavállalók, illetve a vezetők véleménye alapján kerültek meghatározásra a kompetenciahiányok, melyek alapján a szükséges tanfolyamok kiválasztása történt. A vállalatnál dolgozókat több csoportra bontottuk. Három szegmenset alakítottunk ki, melyre azért volt szükség, hogy a lehető legmegfelelőbb módon be tudjuk határolni az egyes csoportok főtevékenységét, és a számukra releváns továbbképzésben vehessenek részt.

A három szegmenst az alábbi főtevékenységekre osztottuk:

- üzemeltetési feladatokban közreműködő

- inkább értékesítési területen dolgozó

- vezetők

A csoportosításnak köszönhetően a vállalat céljait megvalósító képzések a várt eredményt elérték, mely a résztvevők szakmai kvalitásainak és képességeinek fejlesztésével valósult meg.

A projekt eredményes végrehajtásához a megfelelő szakmai kompetenciákkal rendelkező cégeket kértünk fel, akik garanciát jelentettek számunkra a sikeres továbbképzések megvalósításában. A pályázat eredményeképpen hat képzési program zajlott le. A programokat előzetes felmérés után választottuk ki, törekedve arra, hogy a képzés során minden kollegánk a munkájához kötődő, szakmai fejlődését kiemelkedően segítő tanfolyamon vehessen részt.

A projekt során megvalósított programok:

1) Asszertív kommunikáció/stressz kezelés/konfliktuskezelés: Az első program, amely a kifejezetten a kommunikációs területen dolgozó, a közvetlen ügyfélkapcsolatokban résztvevő kollégák számára indult. Számukra, a mindennapi, ügyfelekkel való kapcsolattartás miatt volt fontos a megfelelő továbbképzés lefolytatása, ezáltal effektívebben tudják az esetlegesen felmerülő problémákat kezelni.

2) Vezetői készségfejlesztés: A második tréningprogram a cég jövőbeli terveihez kapcsolódó hatékonyabb értékesítési tevékenység és a gördülékeny együttműködés fejlesztését célozza meg.

3) Munkaerőpiaci kulcskompetenciák: Olyan ismerettel kívántuk munkavállalóinkat támogatni, amelyeket hosszútávon a későbbiekben hasznosíthatnak a munkaerőpiacon a vállalatnál maradva, illetve továbblépve is.

4) Angol nyelvi képzés 3 csoportban: A és B szinten három csoportban zajlottak a nyelvi képzések. Az nyelvi képzés beépítését indokolta, hogy az ingatlangazdálkodás területén az utóbbi néhány évben külföldi partnerek, illetve nemzetközi partnerekkel is kapcsolatban álló ingatlanszakmai partnerek jelentek meg a piacon. A továbbképzést a megfelelő akkreditációval rendelkező Galambos-Lindenfeld Nyelvstúdió Kft. végezte.

5) Facility management: A programot kifejezetten cégünkre szabva alakítottuk ki. Ebben a képzésben kiemelten azokat az ismereteket gyűjtöttük össze a kollégák számára, amelyek jelenlegi szakmai felkészültségüket és szakmai gyakorlatukat magasabb szintű ismeretekkel egészíti ki. A vállalat jövőbeni terveinek megvalósítását és annak HR szükségletét is ezzel kívánjuk megalapozni. A képzés során kiemelt figyelmet fordítottunk az energiagazdálkodás és energiahatékonyság kérdéseire, valamint a gyakorlati pénzügyi, gazdasági ismeretekre, amelyek az üzemeltetési projektek sikerességét alapozhatják meg. A cég tevékenység fejlesztési tervei között az üzemeltetési üzletág kialakítása és ezen a területen való piacszerzés szerepel.

6) Konfliktuskezelési ismeretek: A Cívis Ház Zrt. az elmúlt évben a vezetői készségfejlesztés és a kommunikációs képességek fejlesztése programmal már elkezdte a munkatársak felkészítését, azonban úgy láttuk a munkahelyi leterheltség és a mindennapos feladatok inkább ilyen rövid, de hatékony programokat igényelnek. A vállalat nagy része ügyfélkezelési, kapcsolattartási feladatokat lát el, piaci és szociális szolgáltatások területén, amely önmagában is igen széles körű ügyfélkört és a probléma-megoldási igényt jelent.

A képzések során megszerzett szakmai kompetenciákkal a Cívis Ház Zrt. megalapozta a jövőben elérni kívánt célokat. A munkavállalók szakmai támogatása továbbra is szükséges lesz munkájuk magas színvonalú végzéséhez. Mivel a munkavállalók igen jelentős tapasztalattal rendelkeznek, ezért úgy gondoljuk, ezt az értékes munkaerőforrást érdemes a cég jövőbeni céljai szerint továbbfejleszteni. A lefolytatott tanfolyamok kiváló alappal szolgálnak a tervezett jövőbeni képzések megvalósításához is.