Cívis Ház Zrt. céginformációk

A Cívis Ház Zrt. a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 100 %-os tulajdonában álló Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagvállalata. Tevékenysége több részből tevődik össze:

1. Kezeli az önkormányzat tulajdonában lévő kb. 3000 darabból álló lakásállományt, amely jelenti a szociális és piaci lakások bérbeadását, karbantartását, a társasházakban lévő lakások tulajdonosi képviseletének ellátását, és esetenként a lakások egyéb irányú hasznosítását.

2. A Vagyonkezelési szerződés alapján kezeli az önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 150 db üzlethelyiséget, amelyek elsősorban Debrecen városközpontjában találhatók.

3. Bérbe adja a saját tulajdonában álló, mintegy 400 db üzlethelyiséget, amelyek a város egész területén megtalálhatóak, de többségük szintén a városközpontra koncentrálódik. Az üzlethelyiségek bérbeadási tevékenysége jelentősen meghatározza a város megjelenését, és arra jelentős kereskedelmi, kulturális és idegenforgalmi befolyással bír. A bérbeadás során kifejezetten figyelembe veszi az üzletállomány összetételét, és a megfelelő portfólió összeállítását. Ilyen módon tehát nemcsak üzleti és nyereségtermelési célok vezérlik a cég tevékenységét, hanem az egész belváros színvonalának a megőrzését is szem előtt tartja.

4. Az idők során külön üzletággá alakult az irodapiacon keletkezett igények kiszolgálása. Tulajdonában áll a Piac utcai Cívis Inkubátorház, a Széchenyi u. 31. szám alatti irodaház, a Gambrinus-közi irodaház, és jelenleg is folyamatban van több, irodának is alkalmas ingatlan felújítása és kialakítása.

5. A társaság tulajdonában álló építési ingatlanok értékesítésre történő előkészítése az ingatlangazdálkodás fontos feladata. Fennállása alatt komoly városfejlesztési és városrehabilitációs tevékenységet végzett, kezdve egyedi ingatlanok funkcióváltásától és megújításától a belvárosi sétálóövezet kiterjesztésén át, egészen a városközpontot körülvevő kiskörút kialakításában való közreműködésig. A Cívis Ház Zrt. beruházásában jött létre a városközpont határában egységes stílusban megépült Malom-közi lakóterület, és jelenleg a tulajdonában álló kft.-vel fejleszti a Decathlon Áruház mögött kialakítandó sorházas lakóparkot is.

6. A Cívis Ház Zrt.-nek egyéb, a város életét meghatározó tevékenysége is van. A tulajdonában áll az Új Városháza épülete, a Főnix Csarnok, amelyeknek létrehozásában is komoly szerepet játszott. A Debreceni Repülőtér teljes eszközállományát kezeli, részt vállal a repülőtéri fejlesztésekben, továbbá jelentős ingatlanállománya van a Déli Ipari Park területén. 2011. év óta szervezi a Városközpont Klubot, amelynek elemei a VKM magazin, három területen elhelyezkedő 242 férőhelyes parkoló és a honlap. Ezen marketingtevékenysége a belvárosi üzletek helyzetének erősítését segíti elő.

7. A társaság az önkormányzat részére szakmai és befektetői támogatást nyújt többek között parkolóház-építésben, szabályozásiterv-módosításokban, európai uniós pályázatokban. Szerepe van az épülő Flowserve irodaház, valamint a Tüzér utcai Forest Offices irodaház előkészítésében.

8. A Cívis Ház Zrt. évi 2 milliárd forintos árbevételéből évente mintegy 500 millió forint adózás előtti nyereség keletkezik, ezzel jelentősen hozzájárul a tulajdonos Debreceni Vagyonkezelő Zrt. rentábilis gazdálkodásához annak leányvállalataként.


A Cívis Ház Zrt.-nek négy gazdasági társaságban van részesedése:

  1. A Cívis Takarító Kft. az önkormányzati ingatlanok, valamint társasházak külső takarítását, lépcsőházak tisztítását végzi.
  2. A Debreceni Vízmű Ingatlanfejlesztő Kft. a Decathlon Áruház mögötti területen sorházas lakónegyed előkészítését és értékesítését végzi.
  3. A Debreceni Társasházkezelő Kft. társasházak/ingatlanok kezelésével, közös képviseletével foglalkozik.
  4. Az EDC Debrecen Nonprofit Kft. Debrecen város gazdaságának fejlesztésében, városi projektek előkészítésében és koordinálásában, helyi vállalkozások fejlesztéséhez szakértői tevékenység nyújtásában, illetve a Smart City Debrecen programban vesz részt.