Befejező, harmadik fordulójához érkezett a Cívis ház Zrt. kirakatkiállítás-sorozata

Közzétéve 2024-01-26

Debreceni középiskolások összesen 150 alkotását mutatták be azon a kirakatkiállítás-sorozaton, amelyet a Cívis Ház Zrt. indított útjára!

Példaértékű módon az idén 30 éves Cívis Ház Zrt. a Debreceni Városvédő és -Szépítő Egyesülettel, illetve további partnerekkel együttműködve még 2023. tavaszán indította útjára a Cívisházak rejtett kincsei című kirakatkiállítás-sorozatát.

Debrecenben az épített örökség a kulturális örökségnek a mindennapok számára a legkézzelfoghatóbb emlékanyaga. Megóvása, megőrzése érdekében hirdették meg az Egymásba kapaszkodva fotópályázatot, amelyre középiskolások küldhették be alkotásaikat. Az első fordulóban cívisházak kapui, a másodikban a cívisházak kilincsei, a harmadikban pedig a cívisházak épületszobrai kerültek fókuszba. Ennek eredményeként tavaly tavasszal és nyáron egy-egy kirakatkiállítás keretében lehetett megtekinteni a cívisházak kapuiról és kilincseiről készített fotókat. Az épületszobrok témakörében is rengeteg, több mint 70 fotópályázat érkezett, amelyek közül a legjobbakat a zsűri kiválogatta és a sorozat zárásaként egy újabb kirakatkiállítás formájában mutatja meg a nagyközönségnek.

A pályázaton részt vettek a DSZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum, a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum, a DSZC Péchy Mihály Építőipari Technikum, a Fazekas Mihály Gimnázium és a Medgyessy Ferenc Gimnázium diákjai.

A cívisházak épületszobrairól beérkezett pályamunkák közül az 5 legjobb alkotót – Éles Tímeát, Polonkai Petrát, Kertész Lászlót, Rajta Csabát és Varga Mátét – az elismerő oklevél mellett külön megjutalmazták.

Különdíjban részesült Lakatos Máté, aki az idén 30. jubileumát ünneplő Cívis Ház Zrt. székházának ékéről, a Glóbuszt tartó nők szoborcsoportról készítette pályamunkáját.

A nyerteseket Debrecen menő vendéglátóhelyei,

  • az Annuska rétesbár és kávézó;
  • a Box Donut;
  • a Francia Tacos;
  • a Frida Kávéház;
  • a Station Bowling és;
  • a Subway látják vendégül.

A széles körű összefogást megvalósító projekt részletei:

Debrecen, Piac utca 70-72. Kirakatkiállítás, időpont: 2023. március 9.

122 fakapuról készített fotó került kiállításra, amelyet 16 db kiemelt tablón, 2 db montázson (53+53 db) lehetett megtekinteni.

1. fotópályázat eredménye:

Összesen 83 pályamunka érkezett, 26 középiskolás jelentkezőtől. Az alkotások közül 5 fotó került díjazásra.

Debrecen, Piac utca 70-72. Kirakatkiállítás, időpont: 2023. június 8.

Az első fotópályázat 5 díjazott fotóját kiemelt helyen, illetve további 16 pályázó fotóját lehetett megtekinteni montázsok formájában. Ezeken felül külön tablón szerepelt a Cívis Ház Zrt. által felújított Bajcsy-Zsilinszky u. 51. szám alatti ingatlan, valamint Molnár József kovácsmester tablója, valamint DMJV PH Főépítészeti Iroda Építészeti Archívumából, Dr. Horváth Péter gyűjteménye.

2. fotópályázat eredménye:

Összesen 67 pályamunka érkezett, 16 középiskolás jelentkezőtől. A zsűri itt is 5 fotót díjazott, valamint 1 különdíj került átadásra.

Debrecen, Piac utca 70-72. Kirakatkiállítás, időpont: 2024. január 25.

Az 5 díjazott és a különdíjas fotó került kiállításra, ezen felül az előző kiállításhoz hasonlóan a beküldött képek közül további pályamunkák kerültek kiállításra.