KÖZÖSEN A KÖZÖS TULAJDONÉRT

Közzétéve 2022-02-15

KÖZÖSEN A KÖZÖS TULAJDONÉRT

A debreceni belvárosi társasházak komoly forráshiánnyal küzdenek, ami sok esetben nemcsak megnehezíti, hanem meg is akadályozza a gyakran száz évesnél is régebbi épületek halaszthatatlan felújítását. Kedvezményes kamatozású, akár csak előre meghatározott munkálatok elvégzését lehetővé tevő hitelekre lenne szükségük a helyi védettségű, vagy városképi szempontból kiemelt jelentőséggel bíró épületek társasházi lakóközösségeinek – mondták el 25 belvárosi társasház működéséért felelős közös képviselők a Cívis Ház Zrt. szervezésében első alkalommal megrendezett képviselői fórumon. Az együttgondolkodás, egymás problémáinak, terveinek megismerése, a szinergiákban rejlő lehetőségek kiaknázása segítheti a belvárosi társasházak hatékonyabb működtetését, a szükséges felújítások elvégzését - emelte ki Erdei Edit a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója.

425 társasházban 2655 társasházi lakás felett rendelkezik a Cívis Ház Zrt. A társaság - mint résztulajdonos vagy vagyonkezelő - az érintett társasházaknak 2016-ban 229 millió Ft, 2021-ben 252 millió Ft közös költséget fizetett. A Cívis Ház Zrt. a társasházak felújítási alapjába 2016-ban 7 millió Ft-ot, 2021-ben 15 millió Ft-ot utalt át. Ezen kívül Debrecen önkormányzata 71 millió Ft-ot fizetett be a Cívis Ház Zrt. vagyonkezelésében lévő ingatlanok számláira.

A felújítási alapok drasztikus emelésére lenne szükség, hiszen a gyakran 100 évesnél idősebb házak felújítása mára elengedhetetlenné vált. – hangsúlyozta Erdei Edit bevezető előadásában. A vezérigazgató hozzátette: nehezen szokják meg a korábbi bérlőkből tulajdonossá vált lakók, hogy nemcsak jogaik, hanem - gyakran anyagi terhekkel járó - kötelezettségeik is vannak. Ezen szemléletbeli hiányosság miatt számos társasház stabil pénzügyi működését még mindig a Cívis Ház Zrt. és az Önkormányzat felújítási alapot növelő befizetései biztosítják.    

A fórumon megjelent közös képviselők egyetértettek abban, hogy felújítások elvégzésének legfőbb akadálya a forráshiány. A rohamosan emelkedő építőanyag és kivitelezői árakkal a lakóközösségek által befizetett közös költségek nem tudnak lépést tartani, emiatt szinte lehetetlen a korábban eltervezett munkálatokat elvégezni. Véleményük szerint alacsony kamatozású hitelekre lenne szükség a korszerűsítések, szükséges tető-, homlokzat-, és épület gépészeti javítása, és egyéb rekonstrukciók elvégzéséhez.

Egységes felújítási koncepció kidolgozására lenne szükség a belvárosi épületek rekonstrukciója kapcsán – mondták el a képviselők. A tulajdonosokban tudatosítani kell, hogy nem a lakásajtónál kezdődik az ingatlanjuk, ezért a teljes, a tetőt, homlokzatot, pincét stb. és az épületgépészeti elemeket is magába foglaló teljes épület működését és felújítását szükséges finanszírozniuk – tették hozzá. Ugyanakkor az érintett belvárosi lakóépületekben a lakáseladások révén egyre több azon tulajdonosok száma, akik felismerik, hogy a pl. homlokzat és tetőfelújítások nemcsak szükségesek, hanem az ingatlanok értéknövelő beruházásaként is értelmezhetők, ezért hajlandók a megnövekedő költségek fedezésére.

Pozitív példaként említették ugyanakkor a Csapó u. 2. sz. alatt található épület példamutató felújítását.